poniedziałek, 17 marca 2014

Kotlety ryżowo serowe

Od czasu do czasu nachodzi mnie na zrobienie czegoś innego, tym razem postanowiłam zrobić kotlety ryżowo serowe z przepisu, który znalazłam w jakiejś książce. Czytając przepis wydawało się to dość proste lecz w rzeczywistości okazało się to trochę bardziej skomplikowane.


Składniki:
- 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
- 15 dag startego żółtego sera
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- oliwa
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżeczka przyprawy curry np. Prymat
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę smażymy na łyżce cebuli. Ugotowany ryż przekładany do miski i dodajemy starty ser, usmażoną cebulę, rozkłócone jaja i mąkę a tak że przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Masę jest ciężko uformować więc polecam jedną dłoń posypać sobie bułką tartą i na to nałożyć masę po czym na wierzchu również posypać bułką i przyklepać, tak uformowane kotlety delikatnie zsuwamy na rozgrzaną patelnie z oliwą i smażymy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz