Składniki:
- 140g mąki
- 3 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 100g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche czyli: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugim naczyniu mieszamy jajka, mleko, olej i roztopioną czekoladę. Do składników mokrych dodajemy składniki suche po czym mieszamy do połączenia się składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy przez około 25 minut w 170'C lub trochę dłużej do tzw. suchego patyczka. Do wykonania muffinek zainspirowała mnie oczywiście moja ulubiona strona z przepisami: mojewypieki.com.
dzisiaj robię :)
OdpowiedzUsuń